En majdag i Tyrskogen

Kondition och åter kondition.
– Det är nu vi bygger grunden, säger Richard Kalenius och Jonas Asplund som övervakar sommarträningen.

Det var varmt redan strax efter nio när spelarna joggade från arenan till dagens första pass vid Tyrstugan. Backen på Tyr är en historiskt sett väl använd “försäsongsarena” för Färjestad BK och Jonas Asplund gillar Tyr.
– Det är inga sprinters vi har att jobba med. De är ganska kompakta och har sin vikt, och för att komma upp i hög puls snabbt så tar vi backen till hjälp. Den är också mycket mer skonsam för benen, säger Asplund och förklarar vidare vad dagens pass går ut på.
– Det är ett Vo2-pass där vi vill att de ska ligga länge i den “röda zonen”, dvs med hög arbetspuls under längre tid. Det är där vi bygger konditionen och styrkan i hjärtmuskeln.

Passet delades in i två block. Intervaller upp och nedför backen. 15 sekunder upp och som vila fick killarna 30 sekunder på sig att ta sig ned och göra sig redo för nästa uppförsvända. Detta upprepades 10 gånger innan det var dags för en kortare vila.

Andra etappen var flyttad till skogs och en praktisk fyrvägskorsning där samtliga vägar ut från korsningen hade sin egen karaktär. Där varvades det också med 15 sekunders snabb löpning med 15 sekunders vila i block om 2×20 vändor.
– Ett bra pass och en fin start på dagen. Nu kör vi ett benpass i eftermiddag också innan vi säger hej för idag, säger Asplund.